donderdag 3 oktober 2013

"Op de fiets springers"


In een ver verleden werkte ik als slager o.a. bij een discountslager, een "kilotent" zoals wij het zelf noemden. Deze kilotent was er 1 van meerdere en het geheel was van "Baas".  Baas was de baas, als in eigenaar maar was ook een baas als in "wat een baasje", je kent ze wel, de ouderwetse slagers met een grote bek en de hele dag Caballero sigaretten roken.

Baas had een succesvolle formule die gebaseerd was op een aantal simpele, nog steeds geldende, principes;
  • "Je mot werken voor je centen"

  • "Hopen (kilo's) doet verkopen"

  • "Veel cliënten, brengen centen"

Eigenlijk vertelde Baas met die principes eigenlijk dat, je productief moest zijn, dat volumes of omzet alles goed maakt en dat veel klanten die een beetje winst geven uiteindelijk samen veel winst betekenen.

Deze principes gebruik ik, voor sommige van onze klanten tot vervelens toe, nog steeds al heb ik ze wel bijgesteld aan de huidige eisen en bijgeschaafd met andere ervaringen van andere typen slagers als Baas.
Nu kan ik met alle slagers in Nederland praten en filosoferen over welke voorwaarden in "de slagerij" aanwezig moeten zijn om goede ( financiële) resultaten te bereiken maar een primaire voorwaarde, die dus bovenal aanwezig moet zijn, is het hebben van (veel) klanten.

Om veel klanten in de winkels te krijgen had Baas een nieuwe term bedacht, of van iemand gehoord en zelf toegepast, want Baas was er ook 1 van het type "beter goed gejat dat slecht bedacht" maar dat geheel terzijde. Baas bedacht elke week zijn zgn. "op de fiets springers". Acties waarvan (potentiele) klanten dachten "da's verrekt interessant" en bijna spontaan van op de fiets sprongen en naar de winkel reden.
Zo had Baas regelmatig 2 kilo Kippepoten ( toen nog zonder "n") voor weinig in een onbedrukt plastic tasje en "hopen" kippenpoten in de toonbank zodat de klanten konden zien dat we "zat" in huis hadden en dat ze dus ook gerust 2x2 kilo mee konden nemen.
Maar het ging bij Baas niet altijd om "veel voor weinig". Zo had hij ook bedacht dat we elke dinsdagochtend van half 8 tot half 12, want we "motten werken voor onze centen", de winkel openstelde voor geïnteresseerde kopers van Paardebiefstuk en Paardelappen ( beide inderdaad zonder ""n"). En deze prijs was, in tegenstelling tot het vlees, niet mals. Maar Baas kon dat doen want niemand in die plaats bood Paardenvlees aan en zeker niet met GROTE RODE letters in het plaatselijke leugenaartje.
Baas was nl. een meester in het kennen van de plaatselijke markt. Hij wist wat zijn klanten wilden hebben en hij wist ook wat zijn concurrenten wel en niet deden. ( en vaak ook tegen welke prijs)

Wat is nu de moraal van het verhaal of wat kunt u als slager hier mee.

Stap 's binnen bij een concurrent. Tegenwoordig zal zich dat meestal beperken tot de lokale supermarkten waar u heerlijk anoniem kunt "snuffelen" maar mocht het een concurrente slager zijn heb dan gewoon het lef om in zijn winkel te  kijken of misschien zelfs met hem te praten over het vak. Ongemerkt laten ze toch veel informatie los kan ik je vertellen :-)

Bepaal dan goed wat de kwaliteit van je concurrent is, let op de prijsstelling, het assortiment en de manier van presenteren maar kijk ook naar de snit van zijn producten.
En zorg daarna dat je minimaal hetzelfde kunt bieden maar nog liever beter product.
Destilleer hieruit een 20-tal "op de fiets springers" of in modernere Slagerstaal, ANKERPRODUCTEN.
Deze ankerproducten zijn producten waarvan klanten moeten gaan vinden dat JIJ het beste bent, in kwaliteit, prijs, smaak, gemak, of op wat voor manier ook, UNIEKE producten dus.

Die 20 ankerproducten moet je regelmatig terug laten komen in je acties in de krant of folder, op je social media, als speerpunt in je toonbank ( hopen doet verkopen) en in proeverijen.
Met 20 producten kun je jaren toe en die 20 producten zorgen ervoor dat je medewerkers "motten werken voor hun centen", je klanten regelmatig op de fiets springen om naar je winkel te komen en je marge goed voor elkaar is omdat je volumes kunt verkopen.

Wil je een goed idee krijgen over de uitgangspunten van goede ankerproducten? laat het me weten, ik ben je graag van dienst!


dinsdag 17 september 2013

" dus plannen levert meer omzet op?" riep de slager waar ik deze week binnenwandelde.
 Planning levert inderdaad meer omzet op! Wanneer je ruim vooruit je productieplanning maakt (graag 2 weken voor uit) dan heb je voldoende tijd om: ~~ je grondstoffen te bestellen, zodat jouw leverancier de juiste versheid en kwaliteit levert op het juiste moment ~~ je hulpstoffen te bestellen zodat je al die lekkere eigen recepten kunt maken voor je "Ankerproducten" ~~ eventueel de juiste verpakkingen bestellen zodat je het ook correct kunt opslaan of meegeven aan je klanten ~~ je medewerkers te informeren en te instrueren welke producten je wilt gaan verkopen en waarom jullie klanten deze producten graag willen kopen, zodat je visie op het slagersvak elke keer weer en elke keer goed wordt verteld ~~ je de externe communicatie kunt organiseren, dus je posters kunt bestellen, je toonbankkaartjes, je A4 toonbankstandaards eventueel je advertentie op tijd kunt doorgeven, zodat iedereen weet wat je plannen zijn en welke acties je hebt.

Plannen is ook belangrijk voor een hoge productiviteit, een goed rendement, een constante kwaliteit, gemotiveerde medewerkers met kennis van zaken en tevreden klanten die ambassadeurs voor jouw winkel zijn.

Wil je dit ook allemaal toepassen laat me dat dan weten, ik help je graag!


maandag 9 september 2013

mijn eerste blog!

De eerste dag van mijn blog activiteit gebruik ik om de lezers te informeren over wat ik met dit blog wil doen, wat je als slager met dit blog kunt doen en wat ik denk in de komende tijd op dit blog te gaan plaatsen. Ik ben als Verkoopleider in dienst bij Weidelco-Handstede, een familiebedrijf dat zich richt op het leveren van goederen en diensten voor vers specialisten in Nederland. Weidelco-Handstede ( vanaf nu schrijf ik Weidelco, i.v.m. de leesbaarheid) levert voor de winkelformules " Zaak vol Smaak" , "Ambachtelijk Slager" en "De Slager" Verpakkingsmaterialen en andere huisstijl elementen zoals kunstdarmen met naam. Deze winkelformules zijn bedoeld om de slagers in Nederland, die nog niet zijn verbonden aan een formule zoals de Keurslagers of Gildeslagers, te ondersteunen in hun huisstijl en communicatie maar bovendien en misschien wel vooral te helpen hun slagerij succesvol(er) te maken. Hiervoor kan ik gebruik maken van de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan als slager bij verschillende bedrijven maar ook als sales manager bij vleesproducenten. Bovendien heb ik een scherp analytisch vermogen waarmee ik de cijfers van slagers correct kan interpreteren. Weidelco levert naast de huisstijl elementen ook kruiden en specerijen, klein gereedschappen, kunst- en natuur darmen, schoonmaak middelen en materialen en andere zaken die nodig zijn om verse producten te bewerken, en verkoopbaar te maken. Om aan die doelstelling invulling te geven, ben ik aangesteld als Formule Manager. Als Formule Manager zal ik 3 tot 4x per jaar met al die slagers persoonlijke gesprekken voeren die moeten leiden tot betere resultaten. Natuurlijk kan ik hier niet uitweiden over de inhoud van die gesprekken, omdat ze persoonlijk zijn maar ik kan u hier wel informeren over zaken die u als slager zouden interesseren of zaken die ik onderweg tegenkom waar u als lezer iets mee kunt doen in uw eigen bedrijf. Zeg maar als een soort van inspiratiebron of gewoon om een leuke foto te delen. Maar het kan ook voorkomen dat een slager een leuke mop heeft verteld. Ik wil nl. wel dat dit blog naast informerend en inspirerend vooral ook plezierig is om te lezen. Ik deel dit blog met regelmaat ook via Twitter, wanneer u mij hier wilt volgen >>>> Reacties van uw kant zijn welkom mits ze iets toevoegen aan de bedoeling van dit blog, ze slagers meer informatie geven of ze goed bedoeld zijn. Wanneer u uw kritiek wilt uiten nodig ik u uit mij persoonlijk te benaderen via een email. Ik behoud mij het recht voor om uw reactie niet te plaatsen of te verwijderen zonder nadere uitleg.........