donderdag 30 januari 2014

PRIJSVRAAG

De lekkerste QUOTE!

Weidelco-Handstede is, net als veel ambachtelijk slagers, een GROOT voorstander van het zelf maken van topproducten.

Wij ondersteunen dit door slagers te helpen met nieuwe ideeën, praktische oplossingen, fijne recepturen en veel, heel veel, vakkennis en ervaring.

De beste oplossingen hebben we nu verzameld in de "Weidelco Encyclopedie" en krijgen een speciale plaats in onze showroom in Zwolle.

Nu zouden wij het leuk vinden om bij elke oplossing een QUOTE van u te plaatsen over:
Waarom u zelf topproducten maakt, dus wat het toe voegt aan uw bedrijf, of hoe uw klanten daar op reageren, of wat het voor uzelf betekent.

We kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat het iets betekent voor uw rendement, of voor uw klantenbinding. Maar wellicht geeft het u gewoon een goed gevoel, een blijk van zelfwaardering of houdt het u scherp om vakman te blijven.

U mag daadwerkelijk alles ervan vinden en schrijven. Wij selecteren de meest bijzondere er uit en geven die een plaats in onze showroom.

Bovendien wint degene met de meest aansprekende QUOTE een fantastische messen set.

Plaats uw QUOTE op twitter  en gebruik @Weidelco #slagerstaal



 De prijsvraag loopt tot 28 februari. Op 7 maart wordt de winnaar via Twitter bekend gemaakt.

dinsdag 28 januari 2014

CASHFLOW


Waar het fout ging


Cashflow is een term die vooral gebezigd wordt door bankiers, accountants, advieseurs en directeuren van grote(re) organisaties en niet zozeer door slagers op de hoek va de straat. En tóch is het een term waar u, slager ondernemer, iets mee zou moeten doen.

Toen ik nog een kleine jongen was en met regelmaat bij de slager in ons dorp rond scharrelde hoorde ik van volwassenen om me heen, wanneer ik weer ’s trots vertelde dat ik bij die en die slager “werkte”,  “Die slager? Die verdiend een varken aan een varken en een koe aan een koe”. In al mijn onwetendheid zei me dat toen niets al bleef die krachttaal me wel bij.

Na de slagersvakschool ging ik bij diverse slagers aan de slag maar het verhaal van “een varken aan een varken” kwam ik nergens écht tegen. Tót de periode eind 90’r jaren en begin van deze eeuw. Zeg ’s zo’n 15 jaar geleden. De economie bloeide en groeide en de bomen groeiden tot in de hemel, hoogconjunctuur in z’n grootste vorm tot dan.

Ook de slagers zagen kansen en er kwam een enorme omslag in de traditionele bedrijfsvoering. BBQ party’s vlogen ons om de oren, warme en koude buffetten alsof het niets kostte en in de toonbank lagen broodjes, gegrilde producten en zelfs maaltijden. En tegen prijzen…… daar kon je een puntje aan zuigen. De cashflow groeide als kool! En daarmee ook de drang om ervan te genieten, maar dan in privé. BMW’s en Mercedessen vlogen bij de dealer de deur uit en de ene vakantie in mooie oorden volgde de ander op. Het kon niet op! En de continuïteit van het bedrijf? Die werd gegarandeerd door meer medewerkers, overigens met minder vakkennis, én door een enorm bos van leveranciers van allemaal toegevoegde waarde producten.

Door regelgeving maar ook door de economische toestand werd het belang van zelf produceren, slachten en uitsnijden, van het kernassortiment van de slager, vers vlees, van ondergeschikt belang. We kochten massaal onze kilo’s vlees in de meest bewerkte vorm in, als we er maar geen werk van hadden. Wat het kostte maakte niet uit, want de consument kón en wilde het betalen.

Dit was de doodsteek van de onderscheidende kwaliteit maar ook van de CASHFLOW. Natuurlijk waren de slagerijen winstgevend, en toonden ze groei op de winst- en verliesrekening. Natuurlijk kon er daardoor flink geïnvesteerd worden in de meest fantastische winkels en natuurlijk een mooie auto, een fantastisch huis en wat al dies meer zij. Maar de Cashflow liep ongemerkt achteruit.

Door de investeringen in mooie winkels en andere bijkomende zaken stegen de kosten aanzienlijk. De bedrijfsvoering was dusdanig veranderd, dat het verhaal van “een varken aan een varken” niet meer opging en al was het zo, de kilo’s waren zo laag geworden dat je het als slager niet meer kon merken in je portemonnee. Ik spreek nu over een periode die zo’n 5 jaar geleden echt impact kreeg op de continuïteit van veel slagersbedrijven. Hierdoor nam het aantal slagerijen in Nederland snel af, en de slagers die overbleven zagen weinig perspectief. Mede ingegeven door afnemende populariteit bij consumenten die ineens ook minder te besteden kregen en hun heil zochten bij de supermarkt zagen we omzetten en kilo’s afnemen en daarmee ook de winstgevendheid van onze slagerijen. Tijd voor verandering!

Dus een plan gemaakt om de winkel maar ’s aan te pakken naar de nieuwste eisen en opgetogen naar de bank. Helaas!!! De baken kregen te maken met aangescherpte eisen ten aanzien van het verstrekken van leningen en hypotheken én keken zorgwekkend naar de CASHFLOW van de slager.

Afnemende winstgevendheid, geen groei in klanten, oplopende kosten etc. , alom treurnis. Geen krediet mogelijkheden. En u was niet de enige….. Slagerijen worden tot op de dag van vandaag door banken liever niet gefinancierd! En de oorzaak hierin is aan het adres van de slager vooral te vinden in het gebrek van CASHFLOW.

Dan nu het positieve van dit verhaal, CASHFLOW is voor slagers eenvoudig te genereren. Wilt u weten hoe? Neem dan gerust contact met me op.